Zwembad automatisering

Van auomatische nivearegeling tot energiezuinige zwembadmodules

Vorige pagina

Automatische vulling - Niveauregeling


Tijdens het zwemseizoen zal er water uit het zwembad verdwijnen.
Dit kan komen door verdamping, uitvoeren van backwash, spelende kinderen, ...

Hierdoor zal het waterniveau in het zwembad dalen en moet deze terug bijgevuld worden zodat de installatie correct kan blijven functioneren.


Het zwembadrolluik heeft bij voorbeeld bij benadering telkens hetzelfde waterniveau nodig. De skimmers zijn best gevuld tot halfweg de openingen zodat er een continue gelijke stroom van water kan doorvloeien.
Als het waterniveau naar de onderkant van de skimmeropeningen drijgt te gaan, dan bestaat de kans dat er lucht meegezogen zou worden in de installatie en dat de filterpomp droog komt te draaien.


Het zwembadniveau moet je dus telkens monitoren en bijvullen.
Dit kan uiteraard met een tuinslang, maar ook met automatische niveauregeling.


Door een vlotter te plaatsen bij het zwembad, gaan we zo het niveau automatisch bijhouden.
Wanneer het waterniveau zakt, zal de vlotter een signaal geven aan de sturing zodat de klep geopend kan worden om het zwembad te vullen.
Wanneer de vlotter terug op de gewenste positie is zal de klep vanzelf terug sluiten.



Voor- en nadelen van automatische vulling


Iedereen zal zijn eigen perceptie hebben of een automatische vulling nu een goed zaak is of een slechte voor het zwembad.

Uit onze ervaring zijn we er zelf niet zo voor te vinden.

Een automatische vulling bestaat uit een sensor en een magneetventiel die het water kan doorlaten.
In de meeste toestellen zit er een failsafe optie die er voor zal zorgen dat het zwembad zou moeten stoppen met vullen wanneer het gewenste niveau niet bereikt zal worden na een bepaalde tijd. Als de sensor defect zou zijn, zal het toestel op deze manier in beveiliging gaan.


Goed toch? Waarom zijn we er dan niet voor te vinden?


Er bestaat geen beveiliging in de toestellen die detecteert of de klep (magneetventiel) faalt. We hebben al verschillende keren een defecte klep mogen vervangen doordat het membraan binnenin is gescheurt en zo water blijft doorlaten zelfs als deze niet zou mogen werken!
Doordat het zwembad niet gaat overstromen en het water via de overloop naar de afvoer zal verdwijnen, zal dit heel moeilijk opgemerkt worden.


Een kleine berekening van wat dit zou betekenen.
Door een kraan kan er 600 Liter per uur stromen als deze volledig open staat. 
14,4m³ per dag  ->  100 m³ per week   ->   446 m³ per maand


We hebben al klanten gehad waar deze is gefaald en dat de rekening hoog kan oplopen. 446m³ stadswater is ongeveer €1.446 



Zwembadsturing


Wij opteren voor een Wattr zwembadsturing.

Deze zwembadsturing kan alle toestellen aansturen, zowel de filterpomp, verlichting, warmtepomp, rolluik, ....
Naast een standaard zwembadsturing is deze module ook een energiezuinige module en zal Wattr er voor zorgen dat je klaar bent voor de toekomst en uw zwembad een slim zwembad zal worden.

Er is een uitgebreide sectie op de website waar we dit toestel bespreken.
Deze kan u hier terugvinden.



Automatische backwash


Dankzij de Besgo ventielen kunnen we de handmatige backwash vervangen door een automatische.
Zorg er wel voor dat de zwembadsturing voorzien is van een contact die de besgo ventiel kan sturen.


Wanneer we de klep installeren, moeten we ook de instellingen voorzien voor het ventiel. Dit wil zeggen dat je ze wekelijks moet instellen, maar ook de duurtijd van de backwash.


De klep dient voorzien te worden van luchtdruk zodat het ventiel kan schakelen als het contact gestuurd zal worden. Dan zal de piston binnenin van positie veranderen en ook het leidingwerk binnen de installatie van het filtervat. Als de gewenste tijd is bereikt zal de klep automatisch terugschakelen naar zijn begin positie.

Automatische waterbehandeling


Er zijn verschillende types van automatische waterbehandeling:

-Chloor / pH                -> Watersens

-Elektrolyse (zout)    -> Mr Pure

-In situ productie       -> Poolsquad




De Waterbehandeling zal uw zwembad schoon en zuiver houden met een minimum aan chemicaliën. Door het uitvoeren van metingen op pH waarde en redox waarde (chloor) zal het toestel perfect weten wat uw zwembad nodig heeft van producten. Op deze manier zal het toestel via de pompjes chloor en pH-min uit de bidons in de technische ruimte toevoegen aan het zwembad om de waardes op punt te houden. 


ZOUTELEKTROLYSE

Bij een elektrolysecel zal de cel via een chemisch proces het zout omzetten naar vrij chloor.
EEN ZWEMBAD MET ZOUT, HEEFT DUS OOK CHLOOR IN HET WATER!


Veel mensen krijgen huidirritaties van chloor of allergische reacties. Veel zwembaden desinfecteren met chloor dat ter plaatse gemaakt wordt door middel van zoutelektrolyse. Hierbij ontstaat chloorgas dat oplost in het water en natrium dat reageert tot natronloog met het water. Dit opgeloste chloorgas is het zogenaamde vrije chloor dat reageert met vervuilende stoffen.


De omvorming van zout naar Chloor gebeurd in de doorzichtige buis met platen die bijgeleverd is met een waterbehandeling. Zorg dat ook deze unit dicht bij kranen gemonteerd kan worden of dat er een raccord koppeling tussen zit. Mocht deze unit vervangen moeten worden, kunnen we dit zonder veel aan te passen in de installatie. De unit zal steeds geplaatst worden na de meetcel (best net voor de inspuitleidingen).


De exacte werking van zoutelektrolyse voor een zwembad is een lang en technisch verhaal dat (om heel eerlijk te zijn) wij ook niet voor de volle 100% kunnen begrijpen.
Maar voor iedere moeilijke uitleg is er ook een makkelijkere zodat iedereen het begrijpt:

Zoutelektrolyse is de splitsing van het molecuul zout. (scheikundige naam is: NatriumChloride.)
Door de elektrolyse worden Natrium en Chloride (chloor) van elkaar gescheiden.
Doordat er nu chloor ‘gemaakt’ is, ontsmet dit onmiddellijk het water.
Daarnaast komen bij de splitsing ook nog andere ‘bijproducten’ vrij, zoals ozon. Ozon is goed voor het water i.v.m. de helderheid en is voor de rest ook niet schadelijk voor mensen.

Nadat het chloor zijn werk heeft gedaan en weer in aanraking komt met natrium worden deze twee geleidelijk aan weer zout. Hierdoor is zoutelektrolyse een gesloten systeem waar niet continu een desinfectiemiddel aan het water toegevoegd moet worden. Dit in tegenstelling tot zoetwaterbaden waar constant chloor aan toegevoegd moet worden.



IN SITU CHLOORPRODUCTIE

Bij een In situ chloor toestel gaan we het chloor ter plaatse maken door omzetting van zout naar vloeibaar chloor.
Een elektrolysecel staat in lijn van de installatie en daar vloeit het zwembadwater door. Bij een In situ systeem, zal het chloor aangemaakt worden in een toestel naast de zwembadinstallatie en gaan we het geproduceerde vrij chloor injecteren in de zwembadleidingen.

Dit systeem is vooral goed bij binnenzwembaden en door het chloor ter plaatse aan te maken zal het chloor veel sterker zijn dan de aangeleverde vloeibare chloor in bidons.
Het chloor in de bidons neemt elke dag een beetje af bij stockage. Wanneer het chloor 6 maanden is gestockeerd, zal deze in % sterk zijn afgenomen, waardoor het verbruik hoger zal liggen.