Winterklaar maken van zwembad

Waarom en hoe maak je uw zwembad winterklaar?


Het zwembad moet winterklaar gemaakt worden zodat de installatie beschermt is tegen de vorst.

Welke gevaren zijn er in de winter door uitzetting van ijs?

- Barsten van de warmtepomp

- Barsten van de skimmers

- Leidingen die kapot springen


Welke stappen moeten er allemaal gevolgd worden?


  • Afsluiten van de warmtepomp - Kranen in de technische ruimte dicht zetten en by-pass kraan openen. Al het water moet uit de warmtepomp afgelaten worden. Na het aflaten van het water, connecteer je de koppelingen terug op de warmtepomp. Als de koppelingen terug gemonteerd zijn, kan er geen ongedierte in de warmtepomp en kunnen de dichtingen niet verdwijnen. Daarna kan u de hoes over de warmtepomp plaatsen.
  • Verwijder alle bladeren uit het zwembad - Reinig het zwembad en de skimmermandjes. Bladeren hebben een invloed op de pH en het chloor van het water. Als de waterbalans in de winter in orde zou blijven, kunnen we vlotter en gemakkelijker opstarten in het voorjaar.
  • Toevoegen van Winterproduct - Het winterproduct is een anti alg. Deze zal het zwembadwater op punt houden in de winter. Laat de filtratie wel enkele uren draaien na het toevoegen zodat het product mooi vermengd is met het water.


Zwembad winterklaar
  • Aanpassen van de filtertijden - De filtertijden mogen verlaagd worden. Wanneer de watertemperatuur onder 12°C zakt is de productie van bacterien heel sterk verminderd.
    In bepaalde gevallen is er geen anti-vries functie bij de installatie geinstalleerd, hierdoor is het aangeraden om 's nachts de filtratie uit te voeren. De meeste momenten met vorst treden 's nachts op of 's morgens vroeg. Filteren = Bewegend water. Doordat er beweging is in de skimmers, kan het water niet bevriezen.
  • Afschakelen van de automatische vulling - Een automatische vulling is niet nodig in de winter. Door de regenval die zal komen en de verminderde intervallen van backwash, zullen veel minder waterverlies creeren. Schakel het systeem uit en draai de waterkraan dicht. Zo kan er geen water naar het zwembad en kan het ventiel niet oververhit geraken.
  • Inschakelen van de vorstbeveiliging - Bepaalde installaties zijn voorzien van een vorstbeveiliging. Wanneer de buitentemperatuur bij het vriespunt komt, zal deze de filterpomp aanschakelen zolang de buitentemperatuur niet hoger komt. Op deze manier zal er water door de installatie stromen en kan het bewegend water niet kunnen bevriezen.
    Wanneer jullie installatie niet beschikt over een vorstbeveiliging, dienen jullie zelf de installatie op manueel te plaatsen bij vriestemperaturen.
  • Rolluik en winterzeil - Voor de mensen die beschikken over een winterzeil kan je niet anders dan het rolluik dicht te leggen in de winter en het winterzeil er over te plaatsen. Wanneer je niet over een winterzeil beschikt heb je zelf de keuze.
    Laat je het rolluik open in de winter of leg je het dicht? De leveranciers van de rolluiken raden aan om het rolluik open te leggen in de winter. Op deze manier kan er geen vorst optreden bij de lamellen en zien ze daar niet van af. Er kan onder water ook moeilijker alg-vorming optreden tussen de lamellen. Er zullen wel meer bladeren in het zwembad terecht komen, maar deze kunnen gemakkelijk met een net uitgehaald worden. Veel klanten dwingen zichzelf op deze manier om in de winter toch nog af en toe eens met het zwembadonderhoud bezig te zijn. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je met de opstart van het zwembad in het voorjaar vlotter kan opstarten.
    Als het mogelijk is bedien je in de winter ook best af en toe het rolluik! We hebben al kunnen ondervinden dat de rem binnenin de rolluikmotoren vast kan komen te zitten door langdurig stil te staan. 


TIPS voor overwinteren van uw zwembad

TIPS voor overwinteren van uw zwembad


Plaats tennisballen in de skimmers


Automatische vulling


rolluik af en toe open en dicht doen

Met deze 2 methoden maakt u uw zwembad winterklaar en voorkomt u vorstschade.

De eerste methode wordt de PASSIEVE overwinteringsmethodegenoemd,

de 2de methode de ACTIEVE overwintering.


Uw zwembad overwinteren, de eerste methode gaat uit van een winterbescherming door het water te laten zakken. Bij de actieve methode laten we de zwembadinstallatie verder filteren.


1) HET PASSIEF WINTERKLAAR MAKEN VAN HET ZWEMBAD.
EERSTE STAP: HET SCHOONMAKEN EN WINTERFIT PRODUCTEN TOEVOEGEN

  • Maak het zwembad en deranden schoon met producten en een borstel.
  • Laat het water zakken tot onder de skimmer. Zuig uw zwembadwater dus aan via
    de bodem aanzuig en zet de kraan van de skimmers dicht om geen lucht te
    zuigen. Als u geen bodemaanzuig hebt kan u een dompelpomp gebruiken.
    Zorg dat er geen water meer in de skimmer staat om kapotvriezen te voorkomen.
    Het zwembadwaterniveau zal door de regen terug stijgen tijdens de
    winterperiode. Controleer dit regelmatig en zorg dat uw skimmer niet kapot vriest.
    U kan uw skimmer beschermen met een stuk isolatie. Een goedkoop alternatief is
    een plastic fles met zand in of een tennisbal. Hiermee maakt u het zwembad
    perfect winter klaar.
  • Voeg overwinteringsproduct toe aan het zwembadwater.
  • Laat het water gedurende 5h rond circuleren via de bodem aanzuig. Als u die niet
    hebt moet u eerst product toevoegen, dan rondpompen en daarna legen met
    een dompelpomp.
  • Schakel uw elektrische kast of sturing uit.



WAARSCHUWING! Opgepast voor grondwater. Grondwater kan via een niet waterdichte kuip achter de liner terecht komen als het water is gezakt. Als u een monobloc polyester zwembad hebt kan dit omhoog geduwd worden door de grondwaterdruk.




STAP TWEE: BESCHERM UW INSTALLATIE EN MAAK UW ZWEMBAD WINTERKLAAR


  • Laat uw zwembad filterpomp en de filter leeglopen als deze in een ruimte staan waar het kan vriezen. Dit kan door onderaan de pomp en filter het aftappunt open te draaien. Draai deze er nadien terug in, zo voorkom je dat u volgend jaar moet zoeken. Let bij het leeglopen op dat de kranen van het zwembad dicht zijn als uw installatie lager staat dan het waterniveau in het zwembad, anders loopt uw zwembad leeg.
  • Als u een warmtepomp hebt, draai dan de kranen van by-pass dicht enontkoppel de warmtepompzodat deze kan leeglopen. Plaats een zeil over de pomp om ze te beschermen.
  • Nu kan je nog diagonaal (met een touw) in het bad vlotters, flessen of iets anders voorzien dat ook in het zwembad de druk van het ijs opgevangen wordt en niet op de rand van het zwembad komt.
  • Het zomerzeil niet dicht laten want dan vriest het kapot.
  • Het rolluik kan u best ook openlaten tijdens de winter om de levensduur te verlengen.
  • Om te voorkomen dat er dieren of vuil in uw bad komt voorziet u best een verstevigd winternet over het zwembadoppervlak. Dit is makkelijk manipuleerbaar, een esthetische oplossing en laat water door. Blaren en dieren worden tegengehouden.



2) DE ACTIEVE OVERWINTERING VAN HET ZWEMBAD.

  • Maak het zwembad en de randen schoon. 
  • Voeg overwinteringsproduct toe aan het zwembadwater om uw zwembad winterklaar te maken
  • Laat het water gedurende 5h rond circuleren.
  • Kalibratie van de meetsondes uitvoeren. Om deze manier gaat de waterbehandeling de gedurende de winter nog goed zijn werk kunnen doen.
  • Deze methode is verder zeer eenvoudig. U wijzigt de timer klok tot 2 a 4h per dag rondcirculatie i.p.v. 10 – 12h (best s’nachts). De verwarming zet u op 5°C. Dit is voldoende om een minimale waterbehandeling te voorzien en toevriezen te voorkomen.
  • Als u een warmtepomp hebt kan u dit niet doen gezien uw warmtepomp niet werkt onder de 5°C. Dan gaan we de koppelingen van de warmtepomp lossen en al het water er uit laten. De by-pass kraan gaat in de open positie geplaatst worden en de 2 kranen van de warmtepomp gaan we afsluiten.
  • Het rolluik kan u best ook openlaten om de levensduur te verlengen. Tenzij er een winternet op het rolluik geclipst zou worden.
  • Om te voorkomen dat er dieren of vuil in uw bad komt voorziet u best een verstevigd winternet over het zwembadoppervlak. Dit is makkelijk manipuleerbaar en laat water door. Blaren en dieren worden tegengehouden. Met deze eenvoudige stappen maakt u uw zwembad winterklaar.


Wenst u dit door Poolmaintenance te laten uitvoeren? Contacteer ons om verder af te kunnen spreken en dan plaatsen wij dit in onze planning. Wij hebben ook telkens alle nodige producten bij om u te kunnen laten overwinteren (winterproduct, chloor, ph-min, ...)